Offboarding: hét geheime wapen

Posted by

Een week voor zijn laatste dag laat Alex aan zijn collega’s weten dat hij ontslag heeft genomen. Wát gek.. Management heeft helemaal niks laten weten? Wanneer gaat de overdracht dan plaatsvinden? En wordt er eigenlijk wel wat georganiseerd? Wie regelt mijn offboarding?

Op de dag van vertrek stuurt Alex er zelf nog maar even een mailtje uit om alle collega’s en klanten te bedanken voor de fijne samenwerking. En aan het einde van de dag geeft hij zijn directe collega’s nog even een dikke knuffel. Hij heeft ook zelf zijn laptop, telefoon en sleutel maar even bij de receptie neergelegd voordat hij de deur uit stapt.

Nou dat was het dan…

Gemiste kansen

Dit is nog voor veel bedrijven zo ongeveer het standaard scenario wanneer er iemand weg gaat. Een gemiste kans want het resultaat: een teleurgestelde Alex die met een rot gevoel over jouw bedrijf weggaat, klanten die twijfelen aan jouw bedrijf en een team wat in de war is achtergelaten en al helemaal niet onder de indruk is van jouw management stijl!  

Dit terwijl je met de huidige economie kan verwachten dat er steeds vaker werknemers zullen vertrekken, gezien de aanbiedingen je tegenwoordig om de oren vliegen op LinkedIn. Daarom is Offboarding juist jouw geheime wapen in Employee Engagement!! Met een goede Offboarding zorg je ervoor dat het positieve gevoel van jouw bedrijf blijft hangen. Jobhoppen is niet zaligmakend en er komt een tijd waarin we allemaal weer vastigheid zoeken. En waar beter om dit te zoeken dan ergens waarvan je al weet dat je het naar je zin hebt gehad? En ook al zouden ze niet zelf terug komen, is het alsnog fijn als jouw bedrijf te binnen schiet wanneer ze een kennis of familielid hebben welke op zoek is naar een baan. “weet je waar je het eens zou moeten proberen…”!

Offboarding programma

Een Offboarding programma is jouw draaiboek om te zorgen dat iemand straks met een goed gevoel de deur uitgaat. Dus geen last-minute improvisatie meer op de laatste dag met wat er allemaal nog geregeld moest worden: “Ik ga nog maar gauw even een bloemetje halen in de pauze, dan hebben we tenminste wat”. Maar een strak geregeld schema met alles van overdracht tot sleutel inleveren en borrelen. Want laten we eerlijk zijn: we vinden het allemaal fijn als we niet zomaar de deur uit worden gezet maar er tijd en aandacht uitgaat naar jouw laatste weken.

Een goede offboarding is overigens niet alleen fijn voor degene die weg gaat, maar het is ook nog eens erg waardevol voor de werkgever. Dit is namelijk dé uitgelezen kans om open en eerlijk feedback te vragen over wat de redenen zijn om weg te gaan en wat die persoon als verbeterpunten ziet voor het bedrijf. 1 van die must-ask vragen is bijvoorbeeld: wat hadden we kunnen doen om je hier te houden. Super waardevolle informatie om jouw organisatie te blijven optimaliseren!

Waardering is Key

En 1 van de redenen waarom het juist funest kan zijn om géén offboarding programma te hebben: de boodschap naar de rest van het team.  Als leidinggevende staan we er niet altijd bij stil, maar collega’s onderling kunnen behoorlijk hechte banden vormen. Niet zo gek natuurlijk, want we besteden in de meeste gevallen meer tijd op het werk dan thuis! Het is daarom natuurlijk wel fijn als de collega die weggaat niet zomaar verdwenen is, maar je je hier als team op voor kunt bereiden en naartoe kan werken. En onderschat ook zeker niet de waardering voor de aandacht zelf: je bent niet zomaar een nummertje meer of minder “het maakt ze dus blijkbaar niet uit of ik blijf of wegga”, maar een gewaardeerde collega die we veel goeds toewensen in de toekomst en hopelijk nog eens terugzien.

Weer een goed-werkgeverschap-punt erbij voor jou!