,

Is salaris nog wel zo belangrijk?

Posted by

Salaris

Het was altijd vrij simpel: zorg dat je een marktconform salaris en een stukje zekerheid kunt bieden, dan blijft het gros van de medewerkers járen bij jouw bedrijf werken. Maar is dat nog wel zo?

Wat vinden we nou écht belangrijk?

Je kan tegenwoordig LinkedIn niet openen of het is raak: een nieuwe joboffer in je inbox. Het is uiteraard niet allemaal rooskleurig wat er binnen komt, maar desalniettemin zitten er soms hele leuke aanbiedingen tussen! Leuk genoeg om je nieuwsgierig te maken. En de salarissen? Die rijzen de pan uit! In de strijd om goed personeel lijken de mogelijkheden oneindig.

Het resultaat van deze hotpot: met alleen een leuk salaris ga je er écht niet meer komen als werkgever. In het uitkiezen van een nieuwe baan, kijken we tegenwoordig naar veel meer dan alleen dat salaris. Salaris moet vooral marktconform zijn, maar het blijkt niet de doorslaggevende factor te zijn in onze keuze om ergens te blijven, ja of nee. We willen vooral onderdeel uitmaken van iets, en daar plezier uit halen. Zo zijn factoren als de omgang met collega’s, een betekenisvolle missie/visie, de sfeer in de organisatie, flexibiliteit en doorgroei- en leermogelijkheden veel belangrijker geworden. En al helemaal nu we een hele generatie over de (werk)vloer hebben, welke opgegroeid zijn met alle inspirational peptalks over Mindfulness en meaning of life op social media.

Waarin investeren?

We willen geen baan meer, maar een ervaring. Zo zal het veel belangrijker worden om te gaan investeren in Employee Engagement. Teambuilding, training en leuke initiatieven waar werknemers zélf een leidende rol in hebben, zijn hier grote spelers in. Neem ook de werkomgeving zelf eens onder de loep: apparatuur, inrichting en goede koffie, is niet onbelangrijk (en vooral die laatste natuurlijk!). Verwachten dat werknemers 5 dagen per week op kantoor zijn: daar kunnen we al helemaal niet meer mee aankomen tegenwoordig.. we willen vooral flexibel zijn.

Dat zijn een hoop factoren om rekening mee te houden, maar waar begin je?

Begin bij het begin: zorg voor een goede onboarding. Een nieuw personeelslid heeft in de eerste dagen al bepaald voor zichzelf of jouw bedrijf het wel of niet gaat worden. Een slechte onboarding? Dan is de kans heel groot (maar liefst 60% van nieuwe starters!!) dat jouw nieuwe werknemer alweer naar wat anders aan het solliciteren is. Dus 1 van de eerste stappen naar een mindblowing engagement plan, is zorgen dat je onboarding goed (en op zijn minst bovengemiddeld) verloopt. Want vergis je niet: op een goede onboarding kan je als bedrijf nog heel lang doorteren. Eerste indrukken zijn het belangrijkste en het gevoel wat daaruit voortkomt blijft ook nog eens lekker lang hangen. Kijk eens op onze onboarding page voor meer inspiratie.

Het is dus veel belangrijker geworden om naar het gehele plaatje te kijken wanneer je personeel wilt behouden en aantrekken. Wil je weten hoe je ervoor staat als bedrijf? Doe bijvoorbeeld eens een employee-experience survey om te polsen hoe werknemers denken over het bedrijf en zo de gaten te identificeren waar je mee aan de slag kunt.