5 mediation tips bij conflictsituaties

Posted by

De uitdrukking “ik wens je veel personeel!” zegt het al: aan werkgeverschap heeft helaas ook zijn minder leuke kanten. 1 van de grootste ergernissen van werkgevers is een conflict op de werkvloer.

Waar veel mensen met verschillende visies en achtergronden bij elkaar zijn, is het bijna onmogelijk om het altijd met elkaar eens te zijn. Dus een beetje onenigheid moet ook kunnen op zijn tijd. Mensen zijn van nature redelijk conflict vermijdend ingesteld, maar dat kan ook juist negatief uitpakken: Het kan er namelijk ook voor zorgen dat ergernissen zich gaan opstapelen en blijven broeien totdat de bom barst. En een conflict tussen collega’s, hoe onbenullig het ook mag zijn, kan ook nog eens voor veel overlast zorgen voor de rest van het team of afdeling.

Conflictsituaties zijn niet altijd even makkelijk om mee om te gaan en het draait vaak uit op een welles-nietes verhaal waar je als werkgever of HR manager mooi tussenin gepropt wordt. Dus hoe ga je dit aanpakken? Er is helaas geen one-fits-all oplossing voor dit soort situaties maar we kunnen je wel een aantal mediation tips geven om je op weg te helpen:

  1. Nip it in the bud Probeer er zo vroeg mogelijk bij te zijn wanneer je wrijving in het team opmerkt. Alhoewel het nooit leuk is om je met conflicten te moeten bemoeien, moet je deze ook zeker niet door laten sudderen. De sfeer wordt hier vaak niet beter van en emoties kunnen hoog oplopen wanneer ergernissen zich gaan opstapelen. Je kan er daarom maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn om het in goede banen te leiden
  2. Luister Het overgrote deel van wat mensen dwars zit komt voort uit niet gehoord worden. Dus zorg ervoor dat beide partijen hun verhaal mogen doen, uiteraard zonder dat de andere partij er tegenin gaat. Zo nodig, kun je beide partijen eerst afzonderlijk uitnodigen om te waarborgen dat ze in alle rust kunnen vertellen wat er volgens diegene aan de hand is.
  3. Onpartijdig Zorg ervoor dat je neutraal blijft in het gesprek. Ook al lijkt het misschien nog zo duidelijk dat er 1 partij in zijn gelijk staat, blijf de neutrale partij. Je komt namelijk het verst wanneer beide partijen zich veilig genoeg voelen om te uiten wat zij voelen en denken. Wanneer je de indruk geeft om partij te trekken voor 1 kant, kan de andere partij zich al snel aangevallen voelen en kan het gesprek spaak lopen.
  4. Negatief > positief Blijf niet te lang te blijven hangen in wat er allemaal niet goed gaat en in de kleine details van de situatie. Nadat iedereen zijn zegje heeft kunnen doen is het tijd om aan beide partijen te vragen hoe ze het dan wél graag willen zien. Stuur er op aan dat de huidige situatie niet houdbaar is, en dat beide partijen gezamenlijk moeten zorgen voor een manier waarop ze vooruit kunnen. Dat kun je het beste laten formuleren door de partijen zelf en alleen bijspringen waar nodig.
  5. Afspraken Maak heldere afspraken met elkaar en zet deze op papier als gezamenlijke missie. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen aan beide partijen om dit te ondertekenen. Iets op papier hebben geeft houvast en zorgt ervoor dat je iets hebt om op terug te vallen indien 1 van de partijen toch weer vervalt in “oud” gedrag.

Kom je er echt niet meer uit? Overweeg dan om een mediator of bemiddelaar in te schakelen. Benieuwd hoe TommyHR daarbij kan helpen? Bel gerust voor een afspraak.