Werknemer op vakantie…en ziek

Posted by

Een ziekmelding tijdens vakantie, telt dat eigenlijk wel?

Je kent het wel, jouw werknemer is nét met vakantie gegaan en dan gaat de telefoon: een ziekmelding tijdens vakantie. Een beetje gek natuurlijk want was deze werknemer niet gewoon al vrij? “Telt” het dan eigenlijk wel als ziekmelding of scharen we dit onder vakantiedagen? Dit is een vraag waar veel werkgevers mee in hun maag zitten en het is dus niet gek dat je hier niet á-la-minute een antwoord op weet.

Het antwoord: Ja, een werknemer mag zich ziekmelden tijdens vakantie en je kan dit niet zomaar weigeren. Maar je mag hier wél regels voor opstellen en je hoeft dus niet alles klakkeloos te accepteren. Zo moet de werknemer zich bijvoorbeeld wel aan dezelfde regels houden als bij een reguliere ziekmelding: de melding moet gedaan worden op de dag van ziekte en mag niet achteraf pas door worden gegeven enmoet de werknemer laten weten op welk adres deze bereikbaar is. Je mag ook als voorwaarde stellen dat de werknemer altijd een doktersverklaring van een locale arts moet kunnen overleggen. Al helemaal als blijkt dat ziekte de terugreis van de werknemer zou belemmeren: dan moet de arts ook een indicatie kunnen geven van de hersteltijd die nodig is. Dit is niet alleen om zekerheid te hebben over de gezondheid van je medewerker maar dit helpt ook in communicatie met de Arbodienst: zo voorkom je vervelende misverstanden met bijvoorbeeld de bedrijfsarts.

Dit soort afspraken kun je dus mooi opnemen in je verzuim regelement, zo voorkom je lastige situaties in de toekomst. En heb je als bedrijf een wekelijkse nieuwbrief of team meeting? Dan is dit een mooi moment om rond de vakantie periode nog een kleine refresher uit te sturen. Fijne en gezonde vakantie allemaal!