Verzuim Module

Frequent verzuim, langdurige cases of een torenhoog verzuim percentage, als werkgever kunnen deze scenario’s funest zijn voor je bedrijf. Voor grote bedrijven neemt dit een flinke hap uit de winst, en voor kleine bedrijven is het bijna niet te doen om de hoge kosten van langdurig verzuim te kunnen betalen. Een verzuim beleid, wat zich niet alleen richt op het afhandelen van cases maar ook op de preventie van verzuim, kan een hoop narigheid besparen.

Bij TommyHR hebben we een kant en klare verzuim module welke we afstemmen op jouw bedrijf, inhouse capaciteit en wensen. In 4 stappen krijgen we samen het verzuim binnen jouw organisatie weer onder controle:

1. Quick Scan

Elk bedrijf gaat anders om met ziekteverzuim, daarom brengen we eerst in kaart hoe het bedrijf ervoor staat: de Quick Scan.

Doormiddel van survey’s, het huidige materiaal, en een analyse van lopende & afgesloten cases, maken we al binnen 2-3 weken inzichtelijk waar de uitdagingen liggen voor de organisatie.

Door het gebruik van de Quick Scan kunnen we binnen korte tijd een rapportage aanleveren, welke de huidige situatie, uitdagingen en aanbevelingen voor jouw bedrijf oplevert. En op basis hiervan gaan we aan de slag met de vervolg stappen.

2. Verzuim Policy

Een verzuim policy is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de procedures richting medewerkers.

Hier staan o.a. afspraken in over de procedure van ziekmelden, salaris bepalingen, de spelregels voor beide kanten. Bijvoorbeeld regels omtrent de bedrijfsarts, bereikbaarheid en vervangend werk. Een helder beleid bij ziekte, dat is fijn voor zowel de werkgever als de werknemer.

We stellen ook welke maatregelen genomen mogen worden in het geval iemand zich niet aan deze regels houdt. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om duidelijk te zijn in de consequenties en sancties die het bedrijf mag toepassen, wanneer een werknemer herstel tegenwerkt of zich niet aan de bedrijfsarts adviezen wil houden.

verzuim module
verzuim module

3. Intern Verzuim Beleid

Een Intern Verzuim beleid draait om geven van een plan en/of handvatten voor het (HR) team, om in te zetten bij ziekmeldingen.

Dit interne verzuim beleid is erop gericht om alle benodigde stappen omtrent Wet Verbetering Poortwachter op tijd uit te kunnen voeren, ziekmeldingen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en voorkomen of verkorten van frequente en langdurige cases.

Met o.a.:

  • Do’s & Don’ts bij verzuimgesprekken training;
  • Tips voor contact met de bedrijfsarts;
  • En een plan van aanpak bij onterecht verzuim.  

4. Preventieve Maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen: daarom is het Plan Preventieve Maatregelen misschien wel het belangrijkste onderdeel van onze verzuim module.

Preventie van verzuim zorgt er niet alleen voor een flinke kosten besparing, maar zorgt ook voor draagvlak bij werknemers. Een werkgever welke zorgt voor zijn werknemers wordt gewaardeerd, wat zich uit in meer tevredenheid en meer betrokken en gemotiveerde werknemer.

Er zijn eindeloos veel manieren waarop je verzuim preventief kunt bestrijden, wij helpen je graag op weg met oplossingen die passen bij jouw bedrijfscultuur en budget.

Zo zijn er hele praktische trucs die we kunnen implementeren zoals het in de hand houden van de werkdruk of verzuim onderdeel maken van de bedrijfsdoelen. En hebben we heel wat well-being initiatieven voor je klaar staan.

ziekteverzuim

We helpen je uiteraard ook graag op weg met het implementeren van deze module binnen de organisatie, zodat jouw collega’s hier straks zelf mee aan de slag kunnen

Nieuwsgierig geworden?

We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.